La delegada del Govern a Girona, Laia Cañigueral, ha presidit la Comissió, que té per objectiu millorar l’atenció a les persones amb trastorns mentals i disminuir l’impacte social i familiar. L’ens està integrat pels Departaments de Salut, Drets Socials, Educació, Justícia i Interior

Aquest dimarts, 1 de març al migdia s’ha constituït formalment la Comissió Estratègica Territorial de Girona per a l’abordatge integral dels casos de salut mental i addiccions d’elevada complexitat, una prioritat recollida en el Pla de Salut de Catalunya 2021-2025. La comissió està liderada pel Departament de Salut i està integrada per representants dels serveis territorials de Salut, Drets Socials, Educació, Justícia i Interior. S’emmarca en l’objectiu de prioritzar l’atenció a la salut mental des de tots els nivells i mobilitzar els recursos necessaris a nivell territorial.

A la Regió Sanitària Girona hi ha desplegat un equip comunitari d’atenció intensiva a joves i adolescents, anomenat equip Guia, que es dirigeix a la població d’entre 12 i 25 anys amb un trastorn mental i addiccions i amb conductes disruptives. Aquest equip s’ha desplegat d’acord amb el Pla integral d’atenció a les persones amb trastorn mentals i addiccions de la Generalitat de Catalunya i les prioritats del Programa d’abordatge integral dels casos de salut mental i addiccions d’elevada complexitat (PAICSAMAEC). L’objectiu del Programa és aconseguir una atenció més eficaç de tots els agents implicats en la gestió de casos d’elevada complexitat i amb impacte social, tant a nivell clínic, judicial, educatiu, ètic i social.

Per a poder fer un seguiment del desplegament del programa, és necessària la constitució de dues comissions de nivell territorial: la Comissió Tècnic-Operativa (CTO), constituïda aquest 21 de gener és l’encarregada de fer una valoració global de la gestió dels casos abans d’incloure’ls en l’abordatge de l’equip Guia, i la Comissió d’Estratègia Territorial, constituïda avui i té per finalitat l’avaluació i seguiment del projecte.
La Comissió Estratègica Territorial està formada per directors i representants dels serveis territorials de Salut, Educació, Drets Socials, Justícia i Interior, el tècnic referent del programa a la Regió Sanitària Girona. La Comissió es reunirà amb una periodicitat anual i s’encarregarà d’avaluar-ne el desenvolupament.

 

La reunió d’aquest matí ha estat encapçalada per la delegada del Govern de la Generalitat a Girona, Laia Cañigueral. “La salut mental comença a tenir el lloc que es mereix entre la societat, després d’unes dècades invisibilitzada entre la ciutadania. Així doncs, l’abordatge a la salut mental de forma transversal és un repte que ens afecta a tots i a totes, per aquest motiu és una de les prioritats de l’agenda política del Govern, i és per això que forma part dels vint objectius Generalitat Girona”, ha remarcat Cañigueral.
Seguidament ha intervingut el responsable de Salut a comarques gironines, Miquel Carreras, que ha posat en valor l’actuació coordinada tots els departaments implicats per a millorar l’atenció dels casos d’alta complexitat. “El Programa, que ja està en funcionament, és un projecte molt important per a Catalunya, però també per les comarques gironines. El seu desplegament permetrà millorar l’atenció dels casos d’alta complexitat des de tots els àmbits, no només des de la vessant clínica, i aquesta és una de les prioritats del Departament de Salut i del Govern de Catalunya”, ha destacat Carreras.

Llegeix la nota de premsa completa clicant aquí